Vastuullisuuspolun termi- ja lisätietopankki
HUOM! Tämä sivu on vielä kesken, täydennetään pilotointivaiheen jälkeen.
Vastuullisuuden ympärillä vilisee muuttuva kenttä erilaisia termejä, sitoumuksia ja sopimuksia. Mikäli olet jo tutustunut Vastuullisuuspolkutyökalun ymmärrysosaan ja kaipaat lisää tietoa, voit aloittaa laajentamaan tietouttasi täältä. Olemme koonneet joitakin termejä, sitoumuksia sopimuksia tälle sivulle yleisluontoisesti. Termiviidakossa tämä sivu ei ole luonnillisestikaan kaiken kattava, vaan tietoa kannattaa laajentaa omasta näkökulmastasi. Esimerkiksi monet vastuullisuuteen liittyvät sertifikaatit ja standardit ovat vahvasti toimialariippuvaisia ja näistä kannattaa ottaa selvää oman toimialan osalta.
Sitoumuksia ja sopimuksia - Kansainvälisiä periaatteita, sitoumuksia ja regulaatioita vastuullisuuteen liittyen
-
AGENGA 2030 - YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
YK:n Kestävän kehityksen tavoitteet (SDG) ovat 17 globaalia tavoitetta, jotka tähtäävät köyhyyden poistamiseen, ympäristönsuojeluun ja hyvinvoinnin edistämiseen vuoteen 2030 mennessä. Ne tarjoavat yrityksille, myös Etelä-Pohjanmaan pk-yrityksille, suuntaviivoja kestävien liiketoimintakäytäntöjen omaksumiseen, mikä voi parantaa kilpailukykyä ja vastata kasvaviin asiakasodotuksiin. Näiden tavoitteiden huomioiminen voi myös avata uusia markkinamahdollisuuksia ja parantaa yritysten resilienssiä muuttuvassa maailmassa. Kestävän kehityksen globaaleihin tavoitteisiin voit tutustua lisää mm. SeAMKin Vastuullisuuspolku -työkalun ymmärrysosassa: https://www.thinglink.com/card/1880595982450688868
-
Amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI)
Maailmanlaajuinen aloite, jonka tavoitteena on parantaa työolosuhteita kansainvälisissä toimitusketjuissa. BSCI toimii yrityksille ikään kuin työkaluna toimitusketjujen hallinnassa tukien yrityksiä niiden pyrkimyksissä edistää sosiaalista vastuullisuutta kansainvälisissä toimitusketjuissaan. BSCI:n avulla yritykset voivat laatia eettiset toimintaohjeet (Code of Conduct) omille alihankkijoilleen sekä BSCI tekee auditointeja yrityksen puolesta.
Lisätietoa: https://www.amfori.org/en/solutions/social/about-bsci
-
Carbon Disclosure Project (CDP)
Kerää yrityskohtaista tietoa ilmastonmuutoksen torjunnasta, kasvihuonekaasupäästöistä ja sopeutumisesta ilmastonmuutokseen sekä luokittelee yrityksiä eri kategorioihin. Yritys voi hakea luokitusta omalle työlleen.
Lisätietoa: https://www.cdp.net/en
-
CSDDD (the Corporate Sustainability Due Diligence Directive)
Direktiivi asettaa yrityksille huolellisuusvelvoitteen, jonka mukaan yrityksillä on vastuu tunnistaa, estää, vähentää sekä lopettaa yrityksen sellaiset toimet, jotka aiheuttavat negatiivisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia. Vastuu ulottuu myös yritysten toimitusketjuihin ja tytäryhtiöihin.
-
ISO 26000, Sosiaalista vastuuta koskeva standardi
Toimii yrityksen ohjeistuksena, jos haluaa yhdenmukaistaa johtamisjärjestelmän sosiaalisen vastuun vastaavien kestävyysstandardien kanssa.
Lisätietoa: https://www.iso.org/iso-26000-social-responsibility.html
-
European Green Deal (Euroopan vihreän kehityksen ohjelma)
EU:n strategia, jonka avulla EU pyrkii vuoteen 2050 mennessä saavuttamaan ilmastoneutraalisuuden täyttämällä Pariisin sopimuksen mukaiset sitoumuksensa.
Lisätietoa: https://www.consilium.europa.eu/fi/policies/green-deal/
-
Nature Action 100-aloite
Sijoittajien aloittama aloite, joilla kannustetaan yhtiöitä konkreettisiin ja tarpeellisiin toimiin luonto- ja biodiversiteettikadon estämiseksi
Lisätietoa: https://www.natureaction100.org/
-
OECD:n due diligence -ohjeet vastuullisesta yritystoiminnasta ja niihin liittyvät alakohtaiset ohjeet
Ohjeet on laadittu auttamaan yrityksiä toteuttamaan käytännössä OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille: asianmukaista huolellisuutta koskevia suosituksia ja siihen liittyviä säännöksiä selitetään yksinkertaisella kielellä.
Lisätietoa: https://www.oecd.org/investment/due-diligence-guidance-for-responsible-business-conduct.htm
-
OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille
Ohjeiden tarkoitus on lisätä yritysten osallistumista kestävän kehityksen edistämiseen ja puuttua liiketoiminnan haitallisiin yhteiskunnallisiin sekä ihmisiin ja ympäristöön kohdistuviin vaikutuksiin.
Lisätietoa: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165150
-
PRI-periaatteet/ Vastuullisen sijoittamisen periaatteet (erityisesti rahoitusyhtiöille ja lainoittajille)
YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet käsittelevät ympäristö-, sosiaalisten ja yhtiöiden hallintotapaan liittyvien tekijöiden huomioonottamista sijoittamisessa. Nämä periaatteet on sidottu kuuteen kohtaan, joihin sijoittaja sitoutuu.
Lisätietoa: https://www.unpri.org/about-us/what-are-the-principles-for-responsible-investment
-
PSCI Principles for Responsible Supply Chain Management (pharmaceutical and healthcare companies)
Lisätietoa: https://pscinitiative.org/about
-
Science Based Targets (SBTi)
Kansainvälinen aloite, jonka tarkoituksena on edistää ilmastotoimia yksityisellä sektorilla, auttaen yrityksiä asettamaan tieteeseen perustuvat ja riittävän kunnianhimoiset taviotteet omalle toiminnalleen. Aloite keskittyy ensisijaisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja yritysten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.
Lisätietoa: https://sciencebasedtargets.org/
-
Science Based Targets Network (SBTN)
Science Based Targets Network (SBTN) auttaa yrityksiä ja kaupunkeja asettamaan tieteeseen perustuvia tavoitteita kestävän kehityksen ja ympäristön suojelemiseksi. Sen avulla organisaatiot voivat vähentää negatiivisia ympäristövaikutuksiaan, kuten luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja resurssien ylikulutusta, sekä varmistaa, että niiden toimet pysyvät maapallon ekologisten rajojen sisällä. SBTN kattaa ympäristövastuun laajasti. Ilmaston lisäksi se huomioi luonnon monimuotoisuuden, vedenkäytön ja maankäytön kestävyyden.
Lisätietoa: https://sciencebasedtargetsnetwork.org/
-
The European Pillar of Social Rights (sosiaalisten oikeuksien eurooppalainen pilari)
Toimintasuunnitelma sosiaalisten oikeuksien vahvistamiseksi EU:ssa. Käytännössä toimintasuunnitelma koostuu 20 eri periaatteesta.
Lisätietoa: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=fi&catId=1226
-
ILO:n Työelämän perusperiaatteita ja – oikeuksia koskeva julistus
Menettelytapaohjeita monikansallisille yrityksille, hallituksille sekä työnantaja- ja työntekijäjärjestöille koskien työllistämistä, koulutusta, työ- ja elinolosuhteita sekä työelämän suhteita koskevissa kysymyksissä
Lisätietoa: https://www.ilo.org/global/lang–en/index.htm
-
Sustainable Finance Disclosure ( SFRD) (kestävän rahoituksen julkistamisasetus)
Tavoitteena on lisätä rahoitusmarkkinoiden vastuullisuustoimien läpinäkyvyyttä ja ehkäistä viherpesua finassimarkkinoilla
Lisätietoa: https://www.eurosif.org/policies/sfdr/
-
Taksonomia
EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, joka määrittää kriteerit vihreälle rahoitukselle.
-
Taskforce on Nature-related Financial Disclosure (TNFD) viitekehys
Luontonäkökohtien/biodiversiteetin huomioiminen päätökseteossa ja raportoinnissa
Lisätietoja: https://tnfd.global/
Sertifikaatteja - Yleisesti yrityksen toimintaan liittyviä ja sitä ohjaavia (toimialariippumattomia)
-
Avainlippu
Tunnustus merkkinä suomalaisestä työstä
Lisätietoja: https://suomalainentyo.fi/yrityksille/avainlippu/
-
B-Corp
Kansainvälinen vastuullisuussertifikaatti, jonka myöntää voittoa tavoittelematon B Lab –organisaatio. B-Corp on täällä hetkellä ainoa vastuullisuussertifikaatti, joka mittaa kokonaisvaltaisesti yrityksen vastuullisuustoimintaa. Perusteellisen sertifiointiprosessin aikana arvioidaan yrityksen toiminnot ja vaikutukset viidessä kategoriassa: ympäristö, yhteisö, työntekijät, asiakkaat sekä johto ja hallinto. Sertifioituja yrityksiä 03/2024: 8250 yritystä globaalisti, 3610 Euroopassa (sis. UK), n. 130 Pohjoismaissa
Lisätietoa: Home – B Lab Europe (bcorporation.eu)
-
Ecovadis
Tekee järjestelmällisiä tavarantoimittajien kestävyyssertifiointeja.
Lisätietoa: https://ecovadis.com/
-
Ekokompassi
Todiste organisaation panostuksista oman ympäristövastuunsa eteen.
Lisätietoa: https://ekokompassi.fi/
-
EMAS (the Eco-Management and Audit Scheme)
Kaikille yrityksille ja organisaatioille tarkoitettu vapaaehtoinen ympäristöjärjestelmä, jonka avulla organisaatio tunnistaa toimintansa, tuotteidensa ja palvelujensa välilliset ja välittömät ympäristövaikutukset ja toimii suunnitelmallisesti erilaisten päästöjen ja jätteiden sekä energian ja luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi.
Lisätietoa: https://green-business.ec.europa.eu/eco-management-and-audit-scheme-emas_en
-
Joutsenmerkki
Yritykset voivat hakea Joutsenmerkkiä tuotteilleen tai palveluilleen, jotka täyttävät niille asetetut kriteerit. Kriteerit on laadittu yli 50 eri tuote- ja palveluryhmälle, ja ne ottavat huomioon kunkin ryhmän kannalta merkittävimmät ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta.
Lisätietoa: https://joutsenmerkki.fi/
-
WWF Green Office
Työkalu organisaatioiden systemaattiseen ja tuloksekkaaseen ympäristöjohtamiseen.
Lisätietoa: https://wwf.fi/greenoffice/mika-green-office/
Termipankki
Ota yhteyttä ja liity parveen
Eteläpohjalaisten oma kestävän kilpailukyvyn Riihi, kokoaa saman katon alle kestävään liiketoimintaan ja erityisesti kiertotalousteen liittyvää tietoa ja toimijoita. Pääpaino on pk-yritysten toimet ja tarpeet. Kysy meiltä tai kerro toimistasi kiertotalouden saralla. Tuo yrityksesi toimet näkyviksi, liity Riihen parveen.
Tilaa uutiskirje ja pysyt kuulolla
Kestävä liiketoiminta ja kiertotalous luovat mahdollisuuksia pysyä mukana muutoksessa, kilpailukykyisesti. Se luo uutta bisnestä! Tilaa uutiskirje ja kuulet uusista mahdollisuuksista osaamisesi kehittämiseksi. Kirjeen sisältö painottuu pk-yrityskenttään.