CSRD ja CSDDD, mitä ne oikein ovat ja miten ne liittyvät pk-yrityksiin?
Oletko törmännyt lyhenteisiin CSRD ja CSDDD? CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) eli kestävyysraportointidirektiivi ja CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) eli yritysvastuudirektiivi, ovat molemmat yritysten vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä EU:n sääntelyaloitteita. Kirjainlyhenteet ovat saaneet yhä enemmän huomiota myös pk-yrityksissä. Sekä CSRD että CSDDD voivat koskettaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä jo monin tavoin, vaikka niiden suora soveltaminen pk-yrityksiin on rajallista. Erityisesti silloin, kun pk-yritys kuuluu suurempien yritysten toimitusketjuun tai toimii kansainvälisesti, se kohtaa todennäköisesti vaatimuksia vastuullisuustietojen toimittamisessa. Välillisiä vaikutuksia tulee siis toimitusketjun ja arvoketjujen kautta.
Mikäli haluat tietää lisää kestävyysraportointi ja yritysvastuudirektiiveistä sekä niiden vaikutuksista pk-yrityksen näkökulmasta, voit lukea niistä SeAMKin (Seinäjoen Ammattikorkeakoulu) verkkolehden artikkeleista:
CSRD ja CSDDD, mitä ne ovat ja mitä eroa niillä on?
CSRD- ja CSDDD-direktiivien vaikutukset pk-yrityksiin
Aihe on puhuttanut pk-yrityksiä myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston yhteisessä hankkeessa Tiekartta pk-yritysten kestävän strategisen liiketoiminnan rakentamiseksi (1.1.2023 – 31.12.2024). Tässä Euroopan Unionin osarahoittamassa hankkeessa on kehitetty työkalua, jonka avulla alueen pk-yritykset voivat suunnitella vastuullisuuspolkuaan. Työkalu on pilotointivaiheessa ja se julkaistaan loppusyksystä, jonka jälkeen se on kaikkein käytössä Riihen työkalupankissa.